Istället för iPhoto

Det här är mer ett tips än en länk och kommer från en fråga jag fått flera gånger från olika håll. iPhoto är säkert ett bra program om man accepterar att bara göra precis som de som skapat programmen har tänkt. Vill man något annat är det kört. Men det är inte säkert att lösningen på det är Photoshop, i de flesta fall snarare en overkill. Här är några alternativ, en del finns redan i datorn. Och ja, det här handlar bara om mac.

Första steget är att få ut bilderna från kameran: Det finns ett program som är förinstallerat i datorn som heter Bildinsamling. Med det kan man tanka ur bilderna ur kameran, man har kontroll över var bilderna hamnar, om de ska raderas från kameran, om man ska hämta enstaka bilder eller alla bilder och så vidare. Helt enkelt bättre kontroll, och det är enkelt och överskådligt. I inställningarna för Bildinsamling kan man också ange att det är Bildinsamling som ska starta automatiskt när man kopplar in kameran eller kortläsaren.

Det andra steget är att kunna titta på bilderna och redigera dem. Enklaste lösningen är programmet Förhandsvisning som också finns förinstallerat på datorn. I Förhandsvisning kan man beskära, skala och rotera bilder, justera färg och mycket mer än man faktiskt kan tro med de alternativ som finns under menyn ”Verktyg”. Förhandsvisning är ett underskattat program som klarar mer än att bara öppna bilder och pdf:er, många gånger lika mycket eller mer än program som kostar pengar.

Nöjer man sig inte med Förhandsvisning finns det många alternativ som kan svara upp mot de behov man har:

Gimp är gratis och nästan lika avancerat som Photoshop, och minst lika komplicerat. Den senaste versionen fungerar mycket bättre på mac än tidigare. Det finns också en förenklad version för mac som heter Seashore.

GraphicConverter har en bra bläddra-funktion som man kan använda för att organisera sina bilder. Det öppnar alla bildformat som finns plus några till och har många redigeringsmöjligheter. Programmet är shareware men det finns i praktiken inget slut på testperioden. Andra bildredigeringsprogram som kan vara värda att prova är Acorn och Pixelmator. De kostar några hundralappar men kan testas innan man köper dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *