Rippa DVD-film på mac

Det finns många anledningar att rippa DVD-filmer och få den som fil på datorn: ta backup av köpta filmer, smidigare än skivor i mediadatorn, hann inte se hyrfilmen, vill ta med i bärbara datorn på resa, titta på filmer i iPoden, listan kan göras lång. Här är två program som gör jobbet på lite olika sätt och för olika behov:

ripitRipIt – The Mac DVD Ripper skapar helt enkelt en exakt kopia med samma kvalitet som originalet på hårddisken. Den skapar en fil av filmen som man kan titta på med systemets egen DVD-spelare eller VLC. Inne i filen som RipIt skapar finns samma TS-mapp som på DVDn så vill man bränna den på en ny skiva går det också bra. RipIt är snabb, en dryg halvtimme för en normal film, men filen blir stor, räkna med 5-10 Gb per film. Väldigt enkelt att använda: Starta programmet, sätt i skivan och klicka på en knapp. Programmet kostar ca 20 dollar att registrera men man får testa 10 rippningar innan det säger ifrån.

HandBrakeIcon128HandBrake är ett annat program som läser av filmen och skapar en komprimerad fil i flera format som till exempel xvid eller mpg4. Kvaliteten blir lite sämre än originalet men det finns olika inställningar där man kan välja om man vill prioritera filstorlek eller kvalitet. Filmerna man skapar kan man titta på med VLC, QuickTime Player eller något annat filmprogram. Väljer man rätt format går det också att titta på filmerna på iPod och andra mediaspelare eller på DVD-spelare. Man kan välja att bara spara filmspåret och vill man ha med undertexterna ”bränns” de in i filmen. Det finns massor av inställningar att pilla med men också några färdiga förinställningar för olika behov. En film med hyfsad kvaliet för tv:n blir ca 1 Gb stor. Rippningen tar lika lång tid som filmens längd och man kan också använda TS-mappar eller andra filer som källa. Programmet är gratis (open source) och man måste ha VLC (också gratis) installerat för att det ska fungera. Handbrake finns också för PC och Linux.

De här programmen kan givetvis användas för att skapa piratkopior men så länge man bara använder de filer man rippar privat och inte sprider dem till andra är det inte olagligt, oavsett vad som står i filmernas förtexter. Det är möjligt att programtillverkarna kan anklagas för att bryta mot lagen när de skapar verktyg som går förbi kopieringsskydd men HandBrake verkar ha löst det genom att använda VLC och det RipIt gör är egentligen bara att läsa av skivan och ignorera de medvetna fel som är inlagda för att förhindra kopiering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *