Smärtfri film på mac

Här är tre gratis verktyg som är nödvändiga för att smärtfritt kunna titta på film i Mac OS X, på webben eller nedladdat, och borde finnas installerade på alla macar. QuickTime som hanterar video i Mac OS X är bra men klarar långt i från allt i den djungel av format och codecs som finns där ute.

Perian kallas ”The swiss-army knife of QuickTime components” och det stämmer. Perian löser framför allt problem med att visa AVI, DivX, XviD och andra format som används för filmer som laddas ned. Den installeras som ett systemtillägg och håller sedan själv reda på när den behöver uppdateras. Grundinställningarna fungerar bra så det är bara att installera, glömma bort och kolla på film i stället.

Flip4Mac gör det möjligt att visa Windows Media-filmer och ljud, wmv och wma, i QuickTime Player och på webben. De här formaten var vanligare för några år sedan men finns fortfarande kvar framför allt på webben. Flip4Mac är gratis men det finns pro-versioner som kan konvertera wmv-format. Med installationen följer också en plugin för att visa Silverlight, Microsofts alternativ till Flash, som förekomer på webben.

VLC är inte tillägg till QuickTime utan en egen och komplett mediaspelare som klarar en stor mängd format för video och ljud. VLC finns inte bara för mac och är en av de större mediaspelarna för alla operativsystem. Många tycker att VLC är bättre än QuickTime Player men även om man inte håller med är den bra att ha installerad. Kan man inte visa en film trots att man installerat Perian och Flip4Mac är det inte omöjligt att VLC klarar det…

En reaktion på “Smärtfri film på mac”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *